Bakgrunden till Alzheimerguiden
Vi som står bakom arbetet med guiden heter Maria och Gustaf Cavalli. Marias pappa fick som ung Alzheimers sjukdom. Vi driver förändringsarbete i företagsform – även kallat socialt entreprenörskap - via bolaget NADIO Scandinavia AB. Sedan år 2008 har vi arbetat med att utveckla digitala verktyg och arbetsprocesser för att skapa bättre stöd till familjer som drabbas av sjukdom.
När vi lanserade det digitala anhörigstödet Demenslotsen, fick vi flera samtal från personer som undrade om det inte fanns någon patientlots? De beskrev bristen på information från vården och att det var svårt att finna vad man behövde på nätet. De önskade ett verktyg som hjälpte till att sålla information kring vad man behöver veta just nu och för att förbereda framtiden.
Vi satte ihop ett projektteam med representanter från Stiftelsen Alzheimer Life, Enheten för Kognitiv Medicin vid sjukhuset i Ängelholm, Minnesmottagningarna i Region Halland, Primärvården (Delfinen VC & Sjöcrona VC) i Höganäs samt Höganäs kommun. I september 2020 gick startskottet för behovsinsamlingen då Henrik Frenkel skrev en efterlysning i Alzheimer-life bloggen.
https://alzheimerlife.se/hjalp-mig-bryta-ensamheten-for-alla-som-precis-fatt-en-diagnos/
Behovskartläggningen har bestått av patientenkäter och fokusgrupper. Utöver detta har kompletterande fokusgrupper genomförts med anhöriga och medarbetare inom olika professioner. När behovskartläggningen stod färdig påbörjades arbetet med kunskapsinsamling för innehållet i Alzheimerguiden.
Kunskapsinsamling av innehåll har skett på olika sätt:
- Insamling av personliga erfarenheter
- Insamling av existerande patientinformation
- Workshops med professionen:
- Fysioterapeuter
- Arbetsterapeuter
- Sjuksköterskor
- Kuratorer
- Mixade workshops med ovanstående yrken samt med läkare, psykologer, Silviasystrar och undersköterskor.
- Eget innehåll. Intervjuer och råd från experter samt en speciell patientutbildning ”Den kognitiva skolan med Silvialäkare Moa Wibom.
Parallellt med kunskapsinsamlingen utvecklades den digitala plattformen av oss på
NADIO. Under hela projektarbetet har referensgruppen, med ett stort engagemang, deltagit i möten kring innehåll och teknik.
Vill du veta mer om behoven, hur vi arbetat och om den tekniska plattformen? Titta gärna på filmer från några av våra workshops som finns nedan. Du kan även kontakta Maria Cavalli
info@alzheimerguiden.se